training om te leren dat mensen je kunnen betasten. v.l.n.r. Duke, Onnie, Odette en Diesel.
Tandjes laten zien: Diesel trekt er gekke bekken bij. Borstelen vindt Diesel heerlijk! Duke denkt na over de waterbak...
Een ballenbak! Baas had dat eerder gegeven! Wat een lol, we springen erin en eruit en met die ballen weten we ook wel raad!
De wereld wordt steeds groter. Links Diesel maakt kennis met koeien en rechts Duke.
Onnie is erg nieuwsgierig naar die enorme beesten. We krijgen nu ook een bench om aan te wennen.
Met 6 weken krijgen de pups voor het eerst brokjes. Mama Summer geeft nog 4 keer per dag melk en met 7 weken is dat 3 keer geworden.
21 januari 2025
Zeven weken alweer!
En 's avonds kregen we voor het eerst brokjes, nou dat ging er allemaal zo in!
We zijn 6 weken dus tijd voor de eerste inenting en dus ook gezondheidscheck en wegen. De pups wegen 4800, 4900, 4900 en 5000 kg.
Dit is Duke. Hij wil graag zijn eigen blog!
Als alle puppen binnen zijn besluit hij dat het buiten toch veel leuker is. Als ik hem roep kijkt hij direct om.
Maar die boomstammetjes zijn toch interessanter baas! Summer gaat hem met Mokka en Luna ophalen en tenslotte helpt Morris maar een handje.
Oefenen op de balance!
Odette is behoorlijk wild en dus gromt Luna hier zachtjes tegen haar om te waarschuwen.
Het antwoord van Odette is het likken van de bek van Luna waarmee ze zegt dat ze onderdanig is.
Elke dag zijn de pups een paar uur buiten en maken nu overal kennis mee. Mokka en Luna gaan ook een rol spelen in de opvoeding en zo leren de pups hoe ze zich moeten gedragen tegenover andere honden. En dan heb je ook nog zo'n gekke moeder die rondjes gaat lopen rennen en spelen met Luna. De pups hebben weer nieuwe halsbandjes gekregen en daar moet je wel aan wennen.
Summer wilde afgelopen week wel staande voeden maar uiteindelijk gaat ze toch liever liggen.
Ze geeft met 6 weken nog 4 tot 5 keer melk aan de pups. Haar gewicht? Precies 43 kilo zoals ze altijd was. Maar ze krijgt nog steeds 60% meer voer.
14 januari 2025
Er is weer veel gebeurd deze week. Op 8 januari kwam de chipper al, de pups zijn dan 36 dagen. Ook wordt er DNA afgenomen met een swap. De pups zijn nu elke dag een paar uur buiten en we bieden ze steeds meer speeltjes aan. Mokka en Luna, onze Welsh Corgi Cardigans gaan zich nu ook met de opvoeding bemoeien en Summer vindt dat helemaal prima. Summer wordt gezien als een lopende melkbar en dat is soms wel irritant. Toch zie ik haar ook genieten en spelen met de pups, ze is echt een schat van een moeder.
eten v.l.n.r. Oscar-Diesel, Olivier-Duke, Onnie en Odette
4 januari: Staande drinken lukt net nog niet dus dan maar weer allemaal liggen. Wat zijn ze al groot! En daarna lekker spelen met mama.
Diesel is stiekem ontsnapt.
7 januari kunnen we weer naar buiten en we spelen op de wipwap, komt Mokka met ons spelen en krijgen we binnen ook steeds meer uitdagingen zoals een blik met stenen! Wat een herrie maakt dat.
De chipper komt al 8 januari dus we hebben deze week de pups gematcht met de toekomstige baasjes.
v.l.n.r. Onnie Forrest, in het midden Olivier Duke en rechts Oscar Diesel.
2 januari komen Simon en Emma op bezoek om de pups van papa Charly te bewonderen.
Op 2 januari gaan we voor het eerst naar buiten terwijl het zonnetje schijnt.
Buiten komt er van alles kijken: Luna en Sam zijn nieuwsgierig..
Summer geeft de pups nog elke 2 uur melk en met 5 weken doet ze dat nog 6 keer per dag om de drie uur. De pups krijgen ook vleesschijven.
En we slapen nog zoveel..links Duke en rechts Onnie
Vuurwerktraining terwijl je moeder heerlijk
relaxed bij je ligt te slapen. Ja dat maakt ook geen enkele indruk.
O jee we hebben ontdekt hoe het deurtje open moet...
7 januari 2025
Wat gaat de tijd snel, vijf weken oud zijn we nu. We krijgen nu 3 keer per dag vleesschijven in een bakje en we drinken nog 6 keer per dag bij mama Summer. We gaan naar buiten en leren daar allerlei geluiden en vreemde dingen kennen.
De socialisatieperiode is tussen de 3 tot 12 weken. De inprentingsfase (3 tot 5 weken) is nu voorbij. De eigenlijke socialisatie fase is nu echt begonnen.
We laten ze stap voor stap kennis maken met de wip wap, de balance, de tunnel, allerlei speeltjes, een blik stenen, een geopende paraplu, een ballenbak. Er komt ook meer bezoek naar de pups kijken en ze komen dus meer in aanraking met de mens. Dit wordt socialiseren genoemd. Deze eerste socialisatieperiode moet rustig gebeuren zodat de pup alles goed kan verwerken.
Met 5 tot 8 weken wordt door middel van spel geleerd hoe de pup zich sociaal moet gedragen ten opzichte van de broertjes, zusjes en andere soortgenoten. Zo wordt spelenderwijs al een ‘rangorde’ tussen de pups gevormd. Ze oefenen verdediging en vluchtgedrag.
Als het nodig is wordt de pup door de moederhond gecorrigeerd. Mokka en Luna komen nu ook meer bij de pups en soms laten ze de pups weten dat ze afstand moeten houden door licht te grommen. De pups leren zo van hun hoe ze zich moeten gedragen als pup: je onderwerpen aan de oudere hond. De nestbinding is groot maar gaat geleidelijk aan afnemen. Op de leeftijd van ongeveer 7 weken gaat de nieuwsgierigheid voor zijn omgeving de overhand krijgen. De pups moeten in deze periode de kans krijgen om veel dingen te kunnen onderzoeken en in contact te komen met verschillende mensen, kinderen en dieren. We hebben vanaf 5 weken naast veel bezoek ook andere honden op bezoek gehad, ze hebben kennis gemaakt met katten en kinderen in alle leeftijden.
foto links: wat een stoere bink staat daar! Reutje 1
foto midden: Odette vond de stofzuiger wat eng maar zo op mijn arm werd ze gauw ontspannen.
foto boven: met 4 weken geeft Summer nog elke 2-3 uur melk. Ze drinken nog liggend.
De drie broertjes in de wigwam.
Dit is ons prinsesje Odette!
Foto boven: behoefte doen op een krant.
Foto links: voor de eerste keer mouse.
31 december 2024
De pups zijn 4 weken op de laatste dag van het jaar 2024. Eergisteren hebben ze voor het eerst mousse gehad en dat ging er wel in. Ze krijgen nu 2 keer per dag een beetje mousse en we gaan dat de komende week uitbreiden met puppy vleesschijven. Summer geeft zoveel melk dat bijvoeren eigenlijk niet nodig is. Toch moeten de pups langzaam aan gaan wennen aan vast voedsel. Sinds deze week zijn de melktanden door en komende week zullen de eerste kiezen doorkomen. Ze slapen nu niet meer in de werpkist maar liggen lekker in een mand of het matras van mama Summer of in de kleine wigwam te slapen. De pups plassen nu meestal op de kranten die op de grond liggen. Het wennen aan geluiden is volop aan de gang, wennen aan de stofzuiger en aan vuurwerk geluiden. Er wordt volop met carbid geschoten in de buurt maar geen van onze honden reageert op vuurwerk. Dus zie je dat de pups er totaal niet van onder de indruk zijn.
De neonatale fase (eerste 2 weken) en de overgangsfase (10-21 dagen) zijn echt voorbij.
De neonatale fase is de periode vanaf de dag dat de pups geboren worden tot ongeveer 14 dagen. De pups worden doof en blind geboren. De eerste 10 – 14 dagen blijven ze dit. Deze fase bestaat voornamelijk uit eten, slapen en groeien. Ze kunnen al wel voelen en ruiken. Met behulp van hun neus en tastzin vinden zij de weg naar de tepel van de moeder.
Ze leren ergens in deze twee weken ook de geur van hun moeder en die van hun broertjes en zusjes te herkennen en weten zodoende voor de rest van hun leven hoe honden ruiken.
De pups nemen in deze periode ook de geur van mensen in zich op, in deze levensfase ontstaat de binding hond – mens al.
De overgangsfase is ongeveer tussen de 10 en 21 dagen. Deze fase gaat vooraf aan de socialisatieperiode. De pups openen hun oogjes, beginnen wat rond te kruipen en gaan ook horen. Langzaam ontwikkelt hun gezichtsvermogen.
Rond de 3e week is hun gezichtsvermogen volledig ontwikkeld en ook hun reukvermogen komt op volle sterkte. In deze periode gaan de pups op onderzoek uit en spelen ook al wat met elkaar.
De socialisatieperiode
De socialisatieperiode is tussen de 3 tot 12 weken. Deze periode kunnen we indelen in twee fasen, de inprentingsfase (3 tot 5 weken) en de eigenlijke socialisatiefase (5 tot 12 weken).
De inprentingsfase is een belangrijke periode in het leven van de pups. In deze periode gaan de pups op onderzoek uit, gaan spelen met moeder en nestgenootjes, reageren op harde geluiden, kwispelen, eten hun eerste vaste voedsel en gaan ook bij het nest vandaan om hun plasje of poepje te doen. Het is dan ook belangrijk dat de pups zoveel mogelijk verschillende indrukken en geluiden ervaren.
Er komt ook meer bezoek naar de pups kijken en ze komen dus meer in aanraking met de mens. Dit wordt socialiseren genoemd. Deze eerste socialisatieperiode moet rustig gebeuren zodat de pup alles goed kan verwerken.
Odette Reutje 1 Reutje 2 Reutje 3
24 december 2024
Wat een heerlijke dag is het geweest. Genieten van vier puppen die het zo goed doen. van 500 gram naar 2000 gram vandaag. Ze voelen sterk en krachtig aan, lopen wat rond, zijn elkaar aan het ontdekken en slapen grote delen van de dag. Ze zijn een groot deel van de dag nu uit de werpkist en zoeken daar mama Summer op. Summer geeft nu zoveel melk dat ze behoorlijk bij moet eten. Ze krijgt nu 60% meer!
Drie weken..dat betekent dat de eerste socialisatie begint waarin de wereld zich gaat uitbreiden in de ontdekking van elkaar maar ook de mensen en de omgeving. Wanneer je ziet hoe relaxed Summer blijft met al het bezoek dan weet je dat de pups zeker volop tot ontwikkeling komen in deze socialisatie fase. Alle toekomstige puppy eigenaren zijn inmiddels op bezoek geweest en hebben kunnen genieten van Summer en de pups. Mokka en Luna beginnen ook steeds meer op bezoek te komen en zo leren de pups ook al vroeg andere honden kennen. Poes Saar vindt de werpkist ook erg interessant en zit regelmatig bij de pups.
Vandaag zag ik de allereerste loopjes en zowaar begon Odette in een van haar broertjes te happen. Wat een ontwikkeling!
Knuffelbezoekjes! Wat is Summer een lieve
zorgzame moeder! En zo relaxed!
Reutje 1 aan het drinken.
Reutje 2 nog volop bezig.
Reutje 1 boven en reutje 3 onder.
Reutje 3 helemaal verzadigd.
Odette ligt een keer niet onderop!
Onder: reu 1 heeft de oogjes open (dag 11)
17 december 2024
Vandaag zijn de puppen 2 weken en de gewichten zitten boven de 1400 gram! Moeder Summer doet alles nog zelf dus hoe relaxed is dat! Ze zijn voor de eerste keer ontwormd. De neusjes worden al steeds meer zwart. De oogjes waren op dag 11 allemaal open maar iets zien kunnen ze pas met 3 weken. De oortjes zijn nu ook open en mama Summer kan niet meer ongemerkt de werpkist inlopen. Ze reageren meteen om bij haar te gaan drinken. Helaas moeten ze eerst allemaal heel goed schoongelikt worden voor ze aan de melkbar mogen.
Vanaf nu gaat de ontwikkeling razendsnel, deze week nog een beetje rustig aan zodat het gezichtsvermogen en het gehoor zich nog wat verder ontwikkelen kan en ze echt een beetje gaan lopen. De radio staat aan zodat er al een beetje gewend kan worden aan geluiden. Elke dag zijn er nu knuffelbezoekjes van onze kleinkinderen en schoolvriendjes. Moeder Summer vindt het allemaal prima. Deze week komen ook de toekomstige baasjes op bezoek. Wanneer de pups 6 weken zijn gaan we kijken welke pup bij welk gezin matcht.
De band tussen hond en kinderen ontstaat al in de eerste levensweek. Natuurlijk laten we kinderen nooit alleen bij de pups. Summer zelf is ook van jongsaf aan opgegroeid met kleine kinderen en is daar ook heel relaxed onder. De andere honden hebben kennis gemaakt met de pups. Vooral Mokka vindt het geweldig!
Hierboven is onze Odette v.'t Hollandsche veld.
Links: oogjes en oren zijn nog dicht, met een dag of 10 gaan ze open. Het reukvermogen is zeer goed, ze vinden zo de weg naar de tepel. Vertrouwde geuren van mensen en andere dieren worden nu al opgenomen in hun herinnering.
v.l.n.r. reutje 1, reutje 2 en reutje 3. De namen beginnen met een O maar welke naam bij welk pupje hoort dat gaan we over een paar weken beslissen. De namen zijn Olivier-Duke, Oscar-Diesel en Onnie Forrest. Het teefje blijft bij ons en heet Odette.
11 december 2024
Na 13 dagen is de glasvezelkabel weer gemaakt! En inmiddels zijn de pups al 8 dagen. De eerste 2 hebben hun geboortegewicht al verdubbeld en de andere 2 bijna. Hierboven een impressie van de eerste week: weegmomentje elke dag, moeder Summer poetst en likt de pupjes wat af. Sinds een paar dagen ligt ze af en toe op haar matras voor de werpkist. Mokka mocht de eerste dagen van Summer niet al te dicht bij "de kraamafdeling" komen dus die zocht poes Saar veel op. Luna mag van summer veel dichterbij komen. Grappig want Mokka gedroeg zich precies hetzelfde naar Summer toen ze pups had. Luna daarentegen liet Summer vrijwel direct toe bij de pups en zij mag ook gewoon bij de werpkist komen. Mokka ligt het liefst voor de "kraamafdeling" om te kijken wat er allemaal gebeurt. Die zal straks zeker een rol gaan spelen bij de opvoeding van de pups!
3 december 2024
Ze zijn geboren! Geen 5 of meer maar 4 gezonde Grote Zwitsertjes! We hebben nog steeds geen internet dus het is wat improviseren. De foto's laten een beeld zien van de afgelopen 24 uren. De temperatuur daalde 30 november en 1 december. In de loop van 2 december kreeg Summer weeën en liet ze haar eten staan. In de nacht kreeg ze om 3.26 uur haar eerste perswee en om 3.39 uur kwam nummer 1 in een stuit ter wereld, een reutje. Om 5.26 uur werd nummer 2 geboren in kopligging, weer een flinke reu. Summer had verschrikkelijk veel vruchtwater, ik heb 5 moltons in de was gedaan vandaag! Om 6.46 uur kwam er in stuit een teefje en de laatste werd in een stuit geboren om 10.00 uur.
Het ging zeer relaxed en het is een oase van rust in huis na de geboorte met af en toe van die heerlijke puppy kreuntjes. Het blijkt dus toch wat onvoorspelbaar hoeveel pups je op een echo kunt zien en de gewichten van de pups waren ook behoorlijk: tussen de 500 en 564 gram. Nu snel slaap inhalen en hopen dat ze eind van de week de glasvezelkabel komen maken.
v.l.n.r. eerste reutje geboren 3.39 uur; tweede reutje om 5.26 uur; teefje geboren om 6.46 uur; derde reutje om 10.00 uur. Normaal moeten de pups binnen 2 uur na elkaar worden geboren. Summer had tussen nummer 3 en 4 geen persweeën dus 9.45 uur even overlegd met de dierenarts of ik oxytocine zou geven maar spontaan kwam in 1 perswee nummer 4 er zelf uit.
v.l.n.r.: de temperatuurlijst maakt duidelijk dat de bevalling niet lang op zich laat wachten. Na de bevalling is de temperatuur de eerste 5 dagen wat hoger maar mag niet boven 39.5 komen. Maandag 2 december krijgt Summer weeën, je ziet dat aan het hijgen en haar gezichtsuitdrukking. De ontsluitingsfase kan wel 12 uur duren. In de nacht van maandag op dinsdag lag Summer naast mij op haar matras.
Om 3.15 uur werd ze onrustig en wilde ze naar buiten omdat ze toe was aan de volgende fase: de uitdrijvingsfase. Ik heb haar matras bij de werpkist gelegd en ben naast haar gaan zitten. Om 3.26 had ze de eerste perswee. Bij de 3e perswee kwam de eerste pup eruit.
De laatste loodjes! Dag 59 afgekruist, dag 60, 61. Nog 2 dagen zei Abel. En vanmorgen kruiste Morris dag 63 door. Summers temperatuur is gedaald van 38.1 naar 37.1 dus het kan elk moment gaan gebeuren. En natuurlijk trekt de loonwerker dan vrijdag de glasvezelkabel kapot en gaat het nog enige werkdagen duren voor ze langskomen.🙈
25 november 2024
Acht weken geleden is Summer gedekt en wat is ze de laatste dagen gegroeid! Ik moet mijn verwachting denk ik toch naar boven bijstellen. De lamp hangt nu boven de werpkist en is ook uitgetest. Het mandje met gaasjes, betadine, flesje alcohol, thermometer, slijmuitzuigers, handdoeken voor de bevalling staat klaar.
Vanaf dag 55 wordt Summer 's morgens en 's avonds getemperatuurd. Wanneer de temperatuur meer dan een graad daalt worden de pups meestal binnen 24 uur geboren. Vanaf dag 57 zijn ze levensvatbaar maar een dracht van 63 dagen is normaal.
Verder was het een hectisch weekje omdat onze jongste kat van 6 maanden door een gecompliceerde breuk haar achterpoot moest missen. Gelukkig redt ze zich uitstekend en springt alweer op tafel.
Wat een enorme groei te zien deze week! 2,2 kilo! Je kunt de pups nu ook zien bewegen. Foto: 54 dagen
Op de grafiek is goed te zien dat een teef pas in de allerlaatste weken sterk in gewicht toeneemt. Summer begon met 43.5 kilo en na 8 weken is ze 50.5 kilo. Een Grote Zwitser pup weegt ongeveer 500 gram bij de geboorte, tel daarbij vruchtwater en placenta dan zit je op ongeveer 1 kilo per pup. Dan zouden we nu op 7 pups zitten en met nog 1 week te gaan wellicht 8 pups?
Week 8 (50 tot 56 dagen):
Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar.
Tijdens rustpauzes van de moeder kan men de pups voelen bewegen. Vanaf dag 57 kunnen de pups zonder problemen ter wereld komen.
Hiernaast foto’s van een foetus van 55 dagen oud.
18 november 2024
Summer is nu 7 weken drachtig. Haar buik begint echt zichtbaar te groeien, ze is deze week 1,4 kilo aangekomen. Ik denk dat er 6 of 7 pups inzitten.
De werpkist is ontsmet en in elkaar gezet. Summer heeft eraan gesnuffeld maar er is er nog niet in geweest. In tegenstelling tot Mokka die de werpkist meteen herkende en Nora die er heerlijk in heeft gespeeld met haar poppen.
Summer is niet meer de hele dag buiten maar gaat veel binnen slapen. Ik speelde vanmiddag een filmpje af van de pups van Mokka en ze reageerde direct op het geluid van puppy's. Summer zal vast een hele lieve moeder zijn! Eind van de week, 10 dagen voor de uitgerekende datum krijgt ze haar 2e herpes vaccinatie.
Week 7 (43 tot 49 dagen):
In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto’s. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zijn geboren goed kunnen drinken.
Hiernaast een plaatje van een pup in de vruchtkamer. Het buitenste vruchtvlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies, het amnion, is een met een vloeistof (vruchtwater) gevuld en hierin bevindt zich het embryo. Het buitenste vruchtvlies vormt samen met het slijmvlies van de baarmoederwand de placenta of moederkoek.
De groei wordt zichtbaar. Foto: 49 dagen.
11 november 2024
Vandaag is Summer al 6 weken drachtig. Ze is deze week 8 ons aangekomen, iets minder dan we hadden verwacht maar de echte groei zit in de laatste 3 weken. Ze is wat waakser maar ook verschrikkelijk aanhalig. Ze rent nog steeds als een jonge hond over het erf maar je merkt wel dat haar buik in de weg gaat zitten bij het liggen. Ze ligt het liefst op haar zij. Summer is heel breed geworden. We gaan nu de laatste 3 weken in van de dracht in en dat betekent langzamerhand alles gaan voorbereiden voor de geboorte. komend weekend beginnen we met de werpkist in de kamer te zetten.
Week 6 (36 tot 42 dagen):
Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje.
De foetus weegt nu ongeveer 6 gram en is 45 mm groot.
Harttonen kunnen nu met stethoscoop beluisterd worden. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.
foetus van 42 dagen
4 november 2024
Het wekelijkse weegmoment! Uit ervaring weet ik dat vanaf week 5 het gewicht toeneemt. Summer wist al wat de bedoeling was en sprong in de auto. Summer gaat erg graag naar de dierenarts, vooral om brokjes uit de hondenspelletjes te halen. Ik was wel verrast van de toename van haar gewicht: 1.8 kg.
Ze weegt nu 46.2 kg. Volgens Geert moet ik de grafiek aanpassen boven de 51 kilo maar dat verwacht ik niet. Ik reken per pup ± 1 kilo.
We hebben de afgelopen weken kennis gemaakt met de mensen die graag een pup van Summer en Ibo (Charly) willen. Allemaal hele leuke families en wat spannend ook voor hen. Pas over 4 weken weten we hoeveel reutjes en teefjes er zijn.
Week 5 (29 tot 35 dagen):
De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase.
31 oktober 2024
Vandaag op dag 32 is de echo gemaakt en kregen we de bevestiging:
Summer is drachtig!!
Vijf puppy's waren heel duidelijk te zien maar er waren er meer dus dat is goed nieuws.
Summer gaan we nu Prins Pro Active voeren, speciaal voor drachtige en zogende teven en verdelen het over 3 porties.
Foetus van 4 weken.
28 oktober 2024
De afgelopen week zijn er veranderingen te merken. De vruchtjes zijn nu zo groot als een walnoot. De foetussen zijn inmiddels gelijkmatig in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm.
De tepels beginnen groter te worden en vrijdag zag ik achter haar ribben een lichte zwelling. Verder is Summer gefocust op eten maar ze krijgt nu nog niets extra’s. Ze woog vanmorgen 44,6 kg dus ze is aan het groeien! Eind van de week laten we een echo maken, spannend!
1 week 7 oktober
4 weken 28 oktober
21 oktober 2024
Alweer 3 weken, een derde deel van de dracht al! De vruchtjes zijn nu genesteld in de baarmoederhoorn.
Het wekelijks weegmoment: 44.1 kg. Nog twee weken voor we zekerheid hebben.
Ondertussen hebben de kleinkinderen enorm veel lol om die gekke poster die op de wc hangt.
Dag 19 kapselen de embryo’s zich in de baarmoederwand in.
14 oktober 2024
Twee weken na de dekking ligt Summer ontzettend veel te slapen, loopt er af en toe een kat langs en heeft ze nog net even tijd om eraan te snuffelen. Ze is erg waaks en de interesse in eten is groot. Elke maandag na school gaan Morris, Nora en ik langs de dierenarts om Summer te wegen. Ze woog vanmiddag hetzelfde als vorige week: 43.9 kg. Pas in week 5 zal ze toenemen in gewicht als ze drachtig is. De puppenkalender wordt trouw elke dag afgekruist!
7 oktober 2024
Precies 1 week geleden is Summer gedekt. De loopsheid is zo goed als voorbij. Vorige week de puppenkalender voor de kleinkinderen opgehangen. Elke dag wordt er een dag afgekruist. Vandaag dus de zevende dag. Afwachten!
Binnenkort gaat de mais eraf bij de buurman. Met Morris en Nora hebben we langs het mais gelopen en na afloop nagespeeld hoe de mais wordt gekneusd.
Maak jouw eigen website met JouwWeb